06
December
13:30 — 17:25
Kosmopol, Auditoriet, Fiolstræde 44, København, 1171, Denmark
Loading Events
Loading Events
  • This event has passed.

Tema – Landeeksklusioner, er det nu så simpelt?

Eksklusion af lande og virksomhederne som opererer i investeringsmæssigt betændte lande, har taget til, ikke mindst i lyset af Ruslands overgreb på Ukraine og arbejdsforholdene under forberedelserne til VM i Qatar eller Kinas systematiske overtrædelse af menneskerettighederne.

Eksklusion af lande er en disciplin som for mange forvaltere og pensionskasser er fyldt med dilemmaer – måske fordi mulighederne for aktivt ejerskab på statsniveau som oftest ikke er muligt. Og hvad med eksklusioner af selskaber eller sektorer i forhold til statsobligationer? Hvad skal der til? Hvor går grænserne? Og hvad med datagrundlaget for at træffe eksklusionsbeslutninger?

Kigger man på de danske institutioner, så er der pensionskasser som rask væk ekskluderer, mens andre næsten ikke gør det. Hvad er årsagerne? Og hvilke parametre er afgørende for de overordnede retningslinjer og investeringspolitikker hos de forskellige institutioner? Virksomhederne kan have samme etiske udfordringer omkring eksklusion af afsætningsmarkeder. Skal vi ekskludere eller ej? På hvilket grundlag? Har virksomhedens produkter kritiske egenskaber i relation til samfundet, lokal samfund eller befolkningerne? Hvad skal der ske med produktions- og anlægsapparatet?

Vi har derfor inviteret Nathalie Nørregaard Larsen fra Global Evolution til præsentere deres tilgange til ESG dilemmaerne i de forskellige lande ud fra en Emerging og Frontier synsvinkel. Vi kan også præsentere Henrik Lorin Rasmussen fra Pensam og Katrine Graabæk Mogensen fra Lærernes Pension, som hver i sær vil opdatere os om deres respektive landeeksklusionspolitikker.

Alt dette er emner, som vi ønsker at stille skarpt på via dagens indlæg og den udvidede panel- og netværksdebat. Dagen afsluttes med den årlige netværksmiddag.

Program

13:30
Networking, lette snacks og registrering
14:00
Velkomst og introduktion
Peter Harrington, Finansforeningen/CFA Society Denmark
14:10
Ekslusion blandt Emerging Market lande: Hvilken rolle spiller bias?
Nathalie Nørregaard Larsen, Senior ESG Analyst, Global Evolution
14:40
Brugen af eksklusioner i PenSam
Henrik Lorin Rasmussen, Senior Portfolio Manager, PenSam
15:10
Landeeksklusioner i Lærernes Pension
Katrine Graabæk Mogensen, Head of Responsible Investments, Lærernes Pension
15:40
Pause & Networking
16:00
Paneldebat inklusive netværksdebat
Kenneth Lillelund Winther, moderator
17:15
Afsluttende bemærkninger

Talerne

Nathalie Nørregaard Larsen

Senior ESG Analyst

Nathalie N. Larsen er senior ESG analytiker med fokus på emerging markets statsobligationer. Hendes arbejde inkluderer bl.a. analyser af lande, porteføljer og ESG temaer samt udvikling af analyseværktøjer for nuanceret forståelse af risici og muligheder. Nathalie har en erhvervsøkonomisk Ph.d. fra Syddansk Universitet med speciale i social impact i udviklingslande.

Henrik Lorin Rasmussen

Senior Portfolio Manager, PenSam

Henrik Rasmussen er ansvarlig for porteføljen af børsnoterede aktier og likvid kredit i PenSam. Begge porteføljer er outsourcet, hvorfor arbejdet er fokuseret på strategiske analyser, f.eks. omkring grønne investeringer, gearing og nedtrapningsprofiler. Henrik er uddannet økonom fra Københavns Universitet i 2014.

Katrine Graabæk Mogensen

Head of Responsible Investments, Lærernes Pension

Katrine Graabæk Mogensen er chef for ansvarlige investeringer hos Lærernes Pension og har været ansat siden. Hun er ansvarlig for at udvikle og integrere hensyn til bæredygtighed i investeringerne og den relaterede regulering, samt at kommunikere herom. Tidligere erfaring fra Danmarks Nationalbank og den Internationale Valutafond, IMF. Uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og har tilegnet sig certificeringerne CFA Certificate in ESG Investering og Sustainable Business Change Manager.

Kun for medlemmer af ESG Integration netværket.

Et medlemskab af et netværk koster årligt kr. 4.500 ekskl. moms. Du kan læse mere om netværket her.

Kontakt os på mail@finansforeningen.dk, hvis du er interesseret i at høre mere om netværket.

CFA PL credits
If you are a CFA Institute member, you are eligible to record 2.75 PL credits for your participation in this meeting.

Details

Date:
6. December 2022
Time:
13:30 - 17:25
Event Category: