13
April
8:30 — 12:00
Formuepleje, Tuborg Havnevej 15, Hellerup, 2900, Denmark
Loading Events
Loading Events
  • This event has passed.

I lange perioder har ESG-eksklusionslister været præget af verdensmål, bæredygtighedsdagsordenen og grønne energiformer, og dette har betydet et stort fravalg af investeringer bl.a. indenfor energi- og forsvarsindustrien. Med Ruslands invasion af Ukraine vågnede mange pensionskasser og kapitalforvaltere op til et af de største dilemmaer i nyere tid. Nationale stater signalerede med kraftigt stigende forsvarsbudgetter og øget fokus på sikkerhed for energiforsyningen, at alt det vi bygger vores samfund på, kan komme under pres, medmindre forsvarskapaciteten og investeringer i energiforsyningssikkerhed forstærkes.

Sideløbende oplever verden en inflationskrise og korrelationsudfordringer i de traditionelle aktivklasser, som helt naturligt rykker rundt gevaldigt rundt på afkastene og aktivallokeringer.

Vi har derfor valgt at kigge ind i dilemmaerne, der opstået omkring kriterierne for tilvalg og fravalg af aktie- og gældsinvesteringer. Der tænkes primært på våben- og forsvarsinvesteringer, atomkraft og investeringer relateret til fossile brændstoffer.

Nogle af de spørgsmål vi vil forsøge at adressere og få besvaret vil være: Er det almindeligt samfundsansvar at investere i konventionelle våben og energiforsyningssikkerhed for at fastholde vores nationers uafhængighed? Er der brug for en nuancering i kriterierne for investeringsprocesser og investeringsvalg i det nye verdensbillede? Hvordan med paradokset mellem etiske og uetiske investeringer og hvordan håndteres skillelinjerne? Hvad betyder den nye udvikling for eksempelvis pensionskassernes in- og eksklusionslister? Hvordan håndteres dilemmaerne i relation til afkast og risiko?

Vi har inviteret André Ken Jakobsson, adjunkt, Center for War Studies, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet, Tom Vile Jensen, underdirektør, Forsikring og Pension og Bjørn Bisserup, general og tidligere forsvarschef, rådgiver hos PensionDanmark til dele deres viden og erfaringer omkring temaet. I den efterfølgende paneldebat, vil Anders Ebdrup, Senior Rådgiver, Geelmuyden Kiese og medlem af Finansforeningen/CFA Society Denmarks etikudvalg og Otto Friedrichsen, Head of Equities, Formuepleje og medlem af Finansforeningen/CFA Society Denmarks aktieudvalg, moderere paneldebatten over temaet “Ny definition af investeringsetik og aktiemarkedsvinklerne“.

Seminaret er arrangeret af Finansforeningen/CFA Society Denmark sammen med aktieudvalget og etikudvalget.

Program

08:00
Ankomst, networking, let morgenbuffet og registrering
08:30
Velkomst og introduktion
Otto Friedrichsen, Head of Equities, Formuepleje og medlem af Finansforeningen/CFA Society Denmarks aktieudvalg
08:40
Geopolitikkens pres på samfundssikkerhed
André Ken Jakobsson, adjunkt, Center for War Studies, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet
09:20
Pensionsbranchens investeringer i lyset af krigen og klimakrisen
Tom Vile Jensen, underdirektør, Forsikring og Pension
10:00
Pause & Networking
10:30
PensionDanmark og investeringer i sikkerhed og forsvar
Bjørn Bisserup, general og tidligere forsvarschef, rådgiver hos PensionDanmark
11:10
Paneldebat – Ny definition af investeringsetik og aktiemarkedsvinklerne
Anders Ebdrup, Senior Rådgiver, Geelmuyden Kiese og medlem af Finansforeningen/CFA Society Denmarks etikudvalg &
Otto Friedrichsen, Head of Equities, Formuepleje og medlem af Finansforeningen/CFA Society Denmarks aktieudvalg.
Dagens moderatorer
11:50
Afsluttende bemærkninger og tak for nu

Talerne

André Ken Jakobsson

Adjunkt, Center for War Studies, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet

André Ken Jakobsson er adjunkt ved Center for War Studies på Syddansk Universitet, hvor han forsker i stormagtskonflikt med et særligt fokus på Amerika, Kina og Ruslands betydning for globaliseringen og den liberale verdensorden, herunder de politiske dimensioner af våbengjorte afhængigheder i forsyningskæder, avanceret teknologi og kritisk infrastruktur.

Tom Vile Jensen

Underdirektør, Forsikring og Pension

Tom Vile Jensen er underdirektør for afdelingen Klima, solvens og skat i Forsikring & Pension. Afdelingen omfatter også arbejdet med branchens investeringer og regulering heraf samt emner, der relaterer sig til omdømme, etik mv. F&P’s medlemmer forvalter en formue på omkring 4.000 mia. kr. Tom har tidligere været i FSR – danske revisorer og DI Dansk Industri og er uddannet cand.scient. pol fra Københavns Universitet.

Bjørn Bisserup

General og tidligere forsvarschef, rådgiver hos PensionDanmark

.

Anders Ebdrup

Senior Rådgiver, Geelmuyden Kiese og medlem af Finansforeningen/CFA Society Denmarks etikudvalg

Anders Ebdrup er seniorrådgiver og leder for finansielle services hos Geelmuyden Kiese. Han står i spidsen for Geelmuyden Kieses finansteam som blandt andet rådgiver nogle af de største danske og internationale finansvirksomheder om strategisk kommunikation og eksterne relationer. Med mere end ti års erfaring som rådgiver har Anders indsigt i finanssektorens kommunikationsudfordringer, herunder hvordan man kommunikerer om ansvarlige investeringer. Anders er dagens moderator sammen Otto Friedrichsen.

Otto Friedrichsen

Head of Equities, Formuepleje og medlem af Finansforeningen/CFA Society Denmarks aktieudvalg

Otto Friedrichsen er i 2004 uddannet cand.merc.fin fra Aarhus Universitet og har siden 2011 været ansat i Formuepleje, hvor han som Head of Equities er ansvarlig for porteføljesammensætning og aktiestrategi. Sideløbende er han tilknyttet Aarhus Universitet som ekstern lektor ved Institut for Økonomi, hvor han underviser i porteføljeteori og er specialevejleder for økonomi- samt HD-studerende. Otto er dagens moderator sammen med Anders Ebdrup.

Tilmeld

Deltag fysisk eller online

Priser

Medlemmer af Finansforeningen: Gratis

Studerende-medlem: Gratis *)

Ikke-medlemmer: 1.500,00 kroner

Læs om fordelene ved medlemskab af Finansforeningen og meld dig ind her. Vi afholder 20-30 arrangementer om året, så pengene er hurtigt tjent ind.

*) et meget begrænset antal pladser

CFA PL credits
If you are a CFA Institute member, you are eligible to record 2,75 PL credits for your participation in this meeting.

Details

Date:
13. April 2023
Time:
8:30 - 12:00
Event Category: