Der ligger mange jobs og venter for den finansielle sektor i Danmark som følge af FinTech revolutionerne. Men det kræver, at sektoren tør arbejde globalt i stedet for at lukke Danmark af. Det fremhæver Michael Gronager, stifter af firmaet Chainalysis. Han er taler på Finansforeningens Finanskonference den 12. oktober.

Af Christian Jessen

Betalingstjenesten MobilePay er blevet et hit i Danmark. Vi udveksler penge som aldrig før i vores familier og mellem venner. Butikkerne bruger den også. Det er et fint eksempel på, hvordan den teknologiske revolution i finansverdenen fornyer vores liv, og bidrager til at skabe nye jobs i den finansielle sektor.

Men MobilePay virker ikke udenfor Danmark. Tjenesten er til at for at udveksle penge mellem os lokalt. Hvad nu hvis MobilePay var en global tjeneste? Det er en svimlende tanke, og nok ikke noget, Danske Bank får sat i verden i morgen.

Men en sådan tjeneste findes faktisk. Det fortæller Michael Gronager, som er ekspert i anvendelsen af Blockchains, herunder BitCoins. Han er CEO i firmaet Chainalysis, som blandt andet udvikler systemer til overvågning og forhindring af hvidvask af penge via anvendelse af BitCoins. Chainalysis er ejet af de stiftende partnere og en række teknologifonde.

”Tjenesten VenMo.com bruger jeg selv til at udveksle med venner i USA. Den har en global rækkevidde, og er bygget ovenpå traditionelle kreditkortsystemer. Både almindelige valutaer og BitCoins kan udveksles,” fortæller Michael Gronager.

”Der ligger mange jobs i finansverdenen til de aktører, som tør arbejde globalt, i stedet for at forsøge at bremse udviklingen ved at lukke Danmark om sig selv,” tilføjer Gronager (som i øvrigt er godt tilfreds med sin MobilePay service).

Finansielle instrumenter forsvinder
På Finansforeningens Finanskonference den 12. oktober er der en session med tre indlæg om FinTech Forretningsmodeller. Indlægsholderne er Thomas Krogh Jensen fra Copenhagen FinTech; Nicolas Meilstrup fra Crediwire og Michael Gronager. Se programmet her.

Spørgsmålet til indlægsholderne er: Kan den sprudlende Fintech-scene gøre den danske finansverden ”Great Again”?

Det mener Michael Gronager. Det kan også omfatte Finansforeningens mange medlemmer, der er aktive i blandt andet pensionskasser, forsikringsselskaber og banker. Men det bliver bestemt ikke uden udfordringer i de kommende to årtier. Der er nogle store brudflader mellem nutiden og fremtiden, som ikke forsvinder af sig selv.

”Med BitCoins og BlockChains kan man i princippet indgå alle former for finansielle transaktioner uden dokumentation eller standardiseret kontrakt. Det kan foregå realtime, jeg skal blot finde en modpart, som mener noget andet end mig, og er villig til at sætte penge bag sin holdning,” siger Michael Gronager.

”Vi har med Blockchains fået en teknologi, som har muliggjort, at alle finansielle instrumenter kan laves rent elektronisk. Du kan lave et væddemål på, hvad overskriften er i morgen i New York Times, og ingen kan forhindre dig. Det kan laves teknologisk. Det betyder, at alle har adgang!,” siger han

Udfordringen til Blockchain aktørerne er derfor at sikre, at folk ikke bliver snydt, mens det for de traditionelle aktører bliver at være ved med at være relevante ved at yde noget ekstra.

”I princippet vil jeg fremover kunne forsikre mit hus via Blockchains hos en modpart i Australien. Udfordringen for de danske interesseorganisationer i sektoren bliver så at sikre, at det er attraktivt for mig at blive i Danmark,” siger Michael Gronager.

”Landskabet ændrer sig kraftigt. Til en start vil vi lave højere vægge om landet, men på den lange bane er det tydeligt, at vi skal være førende på at forstå, hvordan den nye teknologi kan integreres fornuftigt i et moderne velfærdssamfund, i stedet for at forhindre anvendelsen. Vi skal acceptere, at gamle institutioner falder sammen, selv om de vil lobbye kraftigt for at forhindre det. Det kommer til at foregå de næste tyve år,” tilføjer han.

Bedre overvågning
Har man lyst til at lære af Michael Gronager inden konferencen, så ligger der en del videoer på YouTube med optagelser fra indlæg på FinTech konferencer de seneste fem år.

Gronager fremhæver ofte, at Blockchains som BitCoins faktisk forbedrer de finansielle institutioners muligheder for at overvåge transaktioner og forhindre hvidvask og andre ulovlige transaktioner. Modsat hvad man oftest læser, når Bitcoins anvendelse i mørke dele af nettet bliver problematiseret. Det er i forlængelse af, at Chainalysis leverer systemer til bankerne, som gør det muligt, men Gronager taler godt for sagen, og er klar til at tage imod flere spørgsmål den 12. oktober.

”Grundlæggende har Bitcoins en historik i sig, som man får adgang til, når man modtager betaling. Undervejs i dens kæde af anvendelser vil der være autoriserede modparter, som har ansvar for overvågning af hvidvask. Samtidig kan overvågning bedre foregå i realtime, end når man i de traditionelle systemer analyserer lister over allerede gennemførte transaktioner, hvor man møjsommeligt arbejder sig baglæns,” siger Michael Gronager.

Du kan læse mere om Finansforeningens Finanskonference 2017 her, og tilmelde dig her.

Michael Gronager

CEO, Chainalysis

Christian Jessen

Partner, Investment Management Distribution